Usko omaan tuotteeseen ollut luja


Atte on kasvanut koneistajaksi yrityksen mukana.
 Vuonna 2011 hän opetteli TET-jaksolla kappaleen

kellotusta Arin opastuksella. 
Kymmenen vuotta on mennyt nopeasti. Tuntuu, että se oli viime tai korkeintaan toissa vuonna, kun ensimmäinen kartioniveltappi näki päivänvalon Oulaisissa. Tuotanto alkoi kotipihassamme sijaitsevan navetan yhteydessä olevassa autotallissa, mutta parin kuukauden kuluttua jo ostimme lisää koneita ja vuokrasimme nykyiset toimitilat Kivikankaan teollisuusalueelta.


Aika, jolloin aloitimme, oli haasteellinen. USA oli pari viikkoa aikaisemmin syöksynyt finanssikriisin seurauksena taloushistorian pisimpään lamaan. Onneksi emme tienneet sitä siinä vaiheessa. Aluksi moni ekonomistikin uskoi, että USA:n talouskriisi ei kosketa Eurooppaa, puhumattakaan periferiassa olevaa pientä Suomea.
Toisin kävi. Hyvin pian taantuman, suorastaan laman merkit alkoivat näkyä myös Suomessa. Silloin istuimme kahden henkilön hallituksessa ja mietimme, oliko tullut tehtyä virheratkaisu.
Samaan aikaan tuli myös tieto siitä, että vakuutusyhtiö ei korvaa mitään Arin ammattitaudista, joka oli alun perin sysäys yrityksen perustamiseen. Se tiesi Arille palkattomia kuukausia pariksi vuodeksi, jotta kaikki myynnillä irti saatu raha pystyttiin laittamaan yritykseen ja sen kehittämiseen.

Kartioniveltappien tuotanto oli tuossa vaiheessa kovasti vielä kehitysasteella. Jokaiseen tuotantoon tulevaan tappiin piti hankkia mitoitukset joko konevalmistajalta tai suoraan koneesta. Eräänkin kerran Ari hyppäsi autoon ja kävi ottamassa mittoja metsässä tai huollossa olevasta koneesta.
Ilman omaa tuotetta usko tulevaisuuteen ei olisi riittänyt. Tuossa vaiheessa toistimme toisillemme, että jokainen koneen nivel on kuitenkin meille mahdollisuus. Monesti totesimme, että jos tästä selviämme, meitä ei kaada mikään.

Ensimmäiset tuotteet valmistettiin Ponssen metsäkoneisiin luonnollisesta syystä: naapurissa oli Ponssen metsäkonehuolto, jonne usein tarvittiin kartioniveltappeja. Silti jouduimme koko ajan tekemään myös muuta alihankintakoneistusta, koska rahat edes vuokran maksamiseen eivät olisi riittäneet pelkillä kartioniveltapeilla. Sen kuitenkin olimme päättäneet, että keskitymme omaan tuotteeseen heti, kun se taloudellisesti on mahdollista.

Vuosien saatossa on ollut lukuisia haasteita. Monta kertaa on pitänyt kerätä itsensä, asettaa tavoite uudelleen ja lähteä sitä kohti. Toisaalta uskoa on luonut juuri se, että on ollut oma tuote, jota on kehitetty koko ajan uusiin konemalleihin ja etsitty sananmukaisesti reikiä, joita korjata kartioniveltapilla.

Yksi esimerkki haasteesta oli markkinointi. Piti saada koneurakoitsijoiden tietoon, että Oulaisissa on alettu valmistaa tuotetta, joka ratkaisee kuluneen korvakkeen ongelman.
Laitoimme muutamia ilmoituksia alan lehtiin. Ei isompaa tulosta. Teimme neliväriesitteen, jota lähetimme saatekirjeen kanssa useille sadoille koneurakoitsijoille. Ei yhteydenottoja edelleenkään. Vain harvalle koneyrittäjälle oli tuossa vaiheessa sähköposti, ja sekin yleensä vaimon nimellä tai ilmoitti olevansa täysi.

Viimein keksin! Yrittäjillä ovat kännykät, ja ne ovat mukana heillä niin metsänhakkuussa kuin ojankaivuussa. Kirjoitin silloin pisimmän mahdollisen, 160 merkin tekstiviestin - kuten nykyinen twiitti - ja aloin lähettää tietoa tuotteestamme suoraan yrittäjille. Yleensä en ehtinyt lähettää montaakaan viestiä, kun Arin puhelin alkoi soida ja sieltä tiedusteltiin kartioniveltappeja. Oli löytynyt oikea tapa markkinointiin ja alkoi tulla tilauksia.

Tarkkaa päivää kartioniveltappituotannon aloittamiselle emme muista, mutta ennen lokakuun puoliväliä se oli. Yrityksemme AM Bonus Oy on puolestaan merkitty kaupparekisteriin lähes päivälleen kaksi vuotta ennen koneistamon syntyä. Lokakuun 11. päivänä tulee kuluneeksi 12 vuotta siitä, kun kaupparekisteriin hyväksyttiin osakeyhtiö, jonka toimialaan laitoimme kaiken osaamisemme ja harrastuksemme - onneksi. Se mahdollisti AMB-kartioniveltappituotannon aloittamisen ilman uutta yritystä.

Kommentit