10 vuotta kartioniveltappeja

Ensimmäinen AM Bonus Oy:n tekemä
kartioniveltappimalli on parannettuna
versiona edelleen tuotannossa.
Se soveltuu Ponsse Ergon lisäksi
Beaverin keskiniveleen.
On juhlavuosi. Syksyllä tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun ensimmäiset AMB-kartioniveltapit näkivät päivänvalon. Sitä päivänvaloa ensimmäiset tapit ovat katselleet muutaman päivän ikäisestä lähtien Uralin takana Siperiassa Ponsse Ergon entisistä kuluneista keskinivelten korvakoiden rei'istä. Ihan heti ei olisi arvattu, että kartioniveltappituotanto käynnistyy viennillä Venäjälle! Kuulimme itsekin asiasta vasta muutama vuosi sitten tapit ostaneelta metsäkonehuoltoyrittäjältä, kun hoksasimme kysyä.

Tuolloin tuotteella ei ollut vielä tuotenimeä kartioniveltappi, AMB-tuotemerkistä puhumattakaan. Kartioniveltappi-sanan keksi yrittäjä ja AMB-kartioniveltappien "isä" Ari Mattila vasta kuukausien päästä Oulaisten Metsäkonehuollon yrittäjän, Jarmo Puolitaipaleen avustuksella. Miehet olivat yhdessä miettineet suomenkielistä sanaa, joka kuvaisi parhaiten tuotetta, jonka Ari oli luonut Jarmon innoittamana.
Aluksi taisimme kutsua tuotetta vain "tapiksi" tai enintääkin "niveltapiksi". Se oli selvää, että ruotsalaisvalmistajan tuotenimeä emme käytä missään tilanteessa, vaikka asiakkaat ovat alusta lähtien tiedustelleet: "Teettekö te niitä 'ekspantereita'". Joka kerta Ari on korjannut, että niitä meiltä ei saa, vaan valmistamme ja myymme kotimaisia kartioniveltappeja.

Nyt toistatuhannen eri mallin ja kymmenientuhansien tehtyjen kartioniveltappien jälkeen voimme ylpeänä kertoa omasta tuotteestamme, AMB-kartioniveltapista. Yllättäen nimittäin olemme huomanneet, että vuosia jälkeemme näille markkinoille tulleet isotkin suomalaisyrityset ovat teettäneet ja tuoneet ulkomailta omia viritelmiään ja ihan surutta käyttävät niistä kartioniveltappi-sanaa. Sanaa näyttää käyttävän myös tämä iso ruotsalaisfirma Suomen markkinoinnissa. Olemme siis esikuvia heillekin.

Kommentit