Näytön paikka

Pitää olla sinnikäs, eikä periksi saa antaa missään tilanteessa.
Konkreettinen osoitus siitä saatiin taas menneellä viikolla, kun puolikymmentä vuotta sitten FinnMETKO-messuilla luotu kontakti johti sopimuksen allekirjoittamiseen venäläisyrityksen kanssa. Moneen kertaan ehdimme jo pelätä, että iso yritys on haudannut ajatuksen yhteistyöstä, mutta näin ei ollut. Viimein, kun asiat lähtivät liikkeelle, etenivät ne jouhevasti.
Nyt Arin nimi on paperissa, joka mahdollistaa paljon. Se, mitä saamme aikaan on meistä itsestä kiinni.

Todellinen työ on vasta alussa. Pienen yrityksen pitää näyttää osaamisensa teoilla ja aikataulujen pitävyydellä. Henkselien paukuttelu ja puheet eivät riitä, mutta nehän eivät ole kuuluneet tähänkään asti meidän Arin tapoihin. Hän ei ole huudellut turhaan kehittämästään tuotteesta, osaamisestaan tai yrittäjyydestään. Hän on tehnyt nöyrästi ja määrätietoisesti asioita, jotka johtavat kohti tavoitetta: hinta-laatusuhteeltaan haluttua AMB-kartioniveltappia.

Suurena apuna yhteyksien luomisessa ja sopimuksen teossa on ollut raahelainen projektiasiantuntija Edvard Musijenko. Hänen venäjänkielen taidolleen on ollut käyttöä sopimuksen neuvottelussa, mutta myös lopullisen sopimusasiakirjan yksityiskohtien ymmärtämisessä. Tarvittaessa hän on soittanut Venäjälle ja selvittänyt suoraan, mitä kaupan toinen osapuoli tarkoittaa.
Edvard Musijenkon työ on juuri sitä, mitä pienet yritykset tarvitsevat avukseen, ja tällaiset yritystoimintaa tukevat, erityisosaamista tarjoavat EU-hankkeet ovat kullan arvoisia. Niiden jatkosta kannattaa pitää alueella huoli.

Toki luotettavat, vientiä ja tuontia harjoittavat yrittäjäkollegatkin ovat olleet suuri tuki sekä henkisesti että tieto-taidoillaan. Verkostoiden ja yhteyksien merkitys korostuu tällaisessa tilanteessa.

Siinä se on.

Kommentit